blog o lijepim stvarima:)
Sisters of Pretty
Blog
petak, studeni 21, 2008
Pozdrav svima od druge polovice uredništva ovog bloga :) Ovo je ujedno moj prvi blog post ikada pa sam, izgleda, imala malu tremu. Drugačije ne mogu objasniti zašto mi je toliko trebalo da se uhvatim pisanja.

Danas za vas imamo jedan mali tutorial pletenja, za sve one koji se na engleskim stranicama ne osjećaju kao kod kuće. Ilustracije su posuđene sa stranice Annie Modessit, koja pri pletenju koristi tehniku tipičnu za ove krajeve. Ona to zove "kombinirano pletenje", a meni je to pletenje kakvo me naučila baka, i s kakvim ćete se susresti u svakoj literaturi iz ovih krajeva. Ne morate se jako zamarati sa detaljima: ako ste napravili očicu, dobro je. U pletenju svatko ima svoj "mot" i dok god pletivo ispada onako kako želite, nema frke :)
Pokrit ću tri najosnovnije stvari: Nametanje očica, pletenje "pravo" i pletenje "krivo".

Za početak vam trebaju pletaće igle i vuna. Najbolje je početi sa srednjom debljinom (4-8 milimetara u promjeru) i nekom odgovarajućom vunom (na etiketi klupka vam piše za koju su debljinu igala predviđene).

Idemo sada nametnuti red očica na iglu. Prvo ćemo savladat najjednostavniji način - dobar za sada (da se što prije bacimo na pravo&krivo), ali nije baš elastičan pa ćemo obradit i jedan malo kompliciraniji, ali puno fleksibilniji. Probajte nametati labavo, kako bi vam prvi red pletenja bio što lakši. Možete npr. nametati na dvije igle zajedno, pa kasnije jednu izvucite.

Jednostavno nametanje: pri kraju vune napravite mali čvor kroz koji možete provući iglu.
Igla kroz čvor

Nemojte previše zategnuti! Sada jednostavno: uhvatite vunu lijevom šakom, tako da ju držite između dlana i zadnja tri prsta, a zatim neka ide oko ispruženih palca i kažiprsta do igle, koja vam je u desnoj ruci. Krenite iglom oko vune razapete između palca i kažiprsta, vrh igle vam je okrenut prema kažiprstu a igla kruži oko vune suprotno od kazaljke na satu, dok ne zakačite vunu odozdo. Napravili ste malu omču oko kažiprsta - izvucite kažiprst i  zatezanjem će se omča pretvoriti u očicu na igli! Možete vidjeti kako ovo izgleda na filmiću sa knittinghelp.com. Tu teta ne koristi palac za pridržavanje vune ali meni se čini da je ugodnije za šaku da je i palac uključen.
Ponavljajte ovo sve dok ruke ne počnu same radit bez razmišljanja. Vidjet ćete - lako je! Čini vam se da je preusko? Očice prvog reda su uvijek "ugusto" na igli, malo ih razmaknite da steknete perspektivu koliko široko će ispast cijelo pletivo.

Finije nametanje - nazovimo ga zasad "nametanje s repom".
Odredite koliko će vam vune biti potrebno za rep: otprilike tri puta dulji komad vune od duljine koju želite da vam niz svih očica zauzima na igli. Na tom mjestu napravite mali čvor, kroz koji možete provući iglu za prvu očicu. Sada imate: čvor na igli, s jedne strane čvora visi rep, a s druge strane ostatak vune na klupku.


KorakX: Vunu ćete razapeti palcem i kažiprstom, ali tako da je igla između. Oko palca neka ide rep, a oko kažiprsta ostatak vune (nisam sigurna je li to uopće bitno:) ), ta dva kraka zajedno uhvatite dlanom i preostalim prstima.

Ovaj dio sad je malo zapetljan za prepričat, nemojte se prepast! To ćete sve s vremenom radit bez razmišljanja :)
Iglom krećete ispod repa (onog dijela između palca i dlana) od naprijed, i tim pokretom zahvatite iglom rep, prema gore. Primijetite na slici kako kažiprstom desne ruke uvijek pridržavate zadnju očicu na igli, kako bi sve stajalo na mjestu.

Sada smo ustvari napravili omču (oko palca i igle) kroz koju ćemo provući novu očicu. Vrhom igle odozgo zahvatimo dio vune između igle i kažiprsta, te iglu zajedno s vunom vraćamo natrag kroz omču oko palca.

Na igli je nova očica, izvlačimo palac i zategnemo (ne prejako!). Sada ponovo namjestimo vunu između prstiju (korakX) kako bi sve lijepo sjelo na iglu.

Pogledajte i filmić sa objašnjenjem ove tehnike!

Sad kad smo konačno nanizali hrpu očica, vrijeme je za pravo pravcato pletenje!
Položaj ruku i igala za pletenje: Iglu s očicama držite u lijevoj ruci, a praznu iglu u desnoj. Kažiprste ne koristite za držanje igle, oni imaju drugu svrhu. Kao pri nametanju, desni kažiprst cijelo vrijeme pridržava zadnju napravljenu očicu na mjestu (dovoljno daleko od vrha igle da ne ispada, dovoljno blizu da je moguće plesti). Lijevi kažiprst koristite za reguliranje "dotoka vune". Najbolje je vunu par puta omotati oko kažiprsta, tako da micanjem kažiprsta gore-dolje možete vunu između pletiva i kažiprsta zategnuti ili opustiti. To je vuna koju "trošite" pri izradi očica i namotaje na kažiprstu treba svako nekoliko očica ponovo namjestiti - vidjet ćete sami.

Bacimo se sada na pletenje "pravo"!
Vuna neka stoji iza pletiva. Iglu zabodite u prvu očicu na lijevoj igli (od naprijed) i njome zahvatite nit vune nategnute prema kažiprstu i provucite kroz očicu na lijevoj igli. Hoćete li hvatat očicu od dolje ili od gore - vaša stvar. Ja sam, pišući ovo, primijetila da ju ja hvatam odozdo. Annie Modessit ju, izgleda, hvata odozgo:


Na kraju ispustite očicu kroz koju ste pleli s lijeve igle.

Eto vidite da je lagano! :)

Ostaje još samo "krivo". Nema ništa krivo u "krivo"!
Pletenjem "krivo" dobijemo isti izgled pletiva - samo s druge strane. To jest, poleđina od "krivo" je prednja strana od "pravo", i obrnuto.
Uhvatite igle u ruke kako je opisano gore, ali neka sada vuna prolazi ispred pletiva. Desnu iglu zataknite kroz očicu na lijevoj igli od iza
uhvatite iglom vunu

i vratite natrag.

ispustite očicu sa lijeve igle
i sve lijepo zategnite...


Eto ga! Znate plesti pravo i krivo :)

Ako pletete samo pravo, dobit ćete pletivo s vodoravnim rebrima, takozvani "bod podvezice".


Ako pletete jedan red pravo, drugi krivo, dobit ćete lijepi glatki bod s prave strane, a kvrgavi s krive. Ovakvom pletivu se rubovi dosta uvijaju, pa je dobro napraviti rub u drugom bodu - može i u bodu podvezice.
Pravo:                  Krivo: 

Ako pletete jednu očicu pravo, drugu krivo itd., možete postići dva efekta: rebrasti bod (ako uvijek pletete pravo na pravu očicu, krivo na krivu) ili rižin bod (pravo na krivo, krivo na pravo :)).
rižin bod:   rebrasti bod:
Možete cijeli šal isplesti rižinim ili rebrastim bodom. Rebrasti bod će vam uvijek suziti pletivo, ali je zato jako elastičan, pa se koristi kao porub na čarapama, rukavima džempera i slično.

Sada zaista znate sve što vam treba da biste NEŠTO ispleli. Što je to nešto i kako vam ide - javite nam u komentarima!

Koryanshea
sistersofpretty @ 22:11 |Komentiraj | Komentari: 17 | Prikaži komentare
 
Index.hr
Nema zapisa.